Mevzuatta Motorlu Karavan Ruhsatı Alabilmek İçin Gerekli Koşullar
motorlu karavan ruhsatı
Yazımıza hemen bir yönetmelikten alıntı yaparak başlayalım. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre motorlu karavan, en az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.
(i) Koltuklar ve masa,
(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,
(iii) Yemek pişirme imkânları,
(iv) Depolama/Saklama imkânları.
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.
Bu maddeden şunu anlıyoruz; karavan ruhsatı alınabilmesi için araçta koltuk ve masa alanı, yatak alanı, mutfak ve depolama alanı olmak zorundadır. Yani karavan için ruhsat almak istediğinizde aracınızın bu alanlara sahip olması gerekiyor. Az sonra aşağıda karavan ruhsatı alma sürecini daha detaylı aktarmaya çalışacağım ama kısaca bahsetmek gerekirse karavan ruhsatı alabilmek için yukarıdaki özelliklere sahip olacak şekilde bir proje çizilmesi ve ardından karavanın iç dizaynının projeye uygun olarak yapılması gerekiyor.
Karavan Proje Çizimi
karavan ruhsatı
MOTORLU Karavan projesi çizimi karavan ruhsatı alabilmek için zorunlu olan adımlardan bir tanesi. Bahsi geçen projenin yetkili bir mühendis tarafından yapılıyor olması lazım ve sanırım bu iş epey zor. Daha doğrusu proje çizdirmek kolay da proje çizecek yeri bulmak oldukça zor gibi görünüyor. Görünüyor diyorum çünkü biz karavan ruhsatı almayı şimdilik düşünmediğimiz için proje çizdirmedik. Sadece ruhsat alsak mı acaba diye düşündüğümüz esnada edindiğim deneyimlerden yola çıkarak böyle bir yorum yapıyorum. Kısaca bahsetmem gerekirse, bilgi almak için proje çizen firmaları aramak istedim. Arama motoruna yazdığımda karşıma çıkan ilk 3-4 firmayı aradım. Mevzuata göre bir karavanda yukarıda saydığım detayların bulunması zorunlu. Ama buna rağmen projede zorunlu olan şeyler için herkes ayrı bir şey söyledi. Hatta bunların hiç birini söylemeyip onun yerine tuvalet ve duş bulunması zorunlu diyenler bile oldu. Sadece bir firma mevzuattaki zorunlulukların aynılarını iletti.
Karavan için proje çizdirecek mühendislik firması seçerken neye dikkat edilir bilmiyorum ama en azından mevzuatı bilen bir firma seçmekte fayda vardır diye düşünüyorum. İşin bu kısmını hallettiğinizde ruhsatınızı alıp projenizi çizdirmek için firmayla görüşebilirsiniz.
Karavan Ruhsatı Süreci
Tekrarlıyorum, biz karavan ruhsatı almayı şimdilik düşünmediğimiz için şu an anlatacağım süreç yaşayıp görerek deneyimlediğim bir süreç değil. Karavan ruhsatı alsak mı acaba diye düşünerek Türk Standartları Enstitüsünü arayıp araç projelendirmeyle ilgilenen birimden yetkili bir memurla görüştüm. Şansıma görüştüğüm kişi de o kadar keyifli biriydi iki saat sıkılmadan ve öf, püf demeden bana neyin nasıl yapılması gerektiğini anlattı. Ben de birebir onun söylediklerini size aktaracağım. Yarın bir gün ruhsat almaya karar verirsek ve uygulamada farklı bir şeyle karşılaşırsak sorumlusu ben değilim. Ben de bana bu bilgileri aktaran beyfendinin yalancısıyım.
- İlk adım olarak önce karavanınızın içini nasıl yapmak istiyorsak o şekilde bir proje çizdiriyoruz.
- İkinci adımda karavanımızı projeye uygun olarak yapıyoruz. (Görüştüğüm firmalardan bazıları siz içini yapın projeyi daha sonra sizin yaptığınıza uygun olarak çizeriz de dedi. Sanırım önce karavanın içini yapıp daha sonra proje çizdirmek de ne yaptığınızı biliyorsanız başvurabileceğiniz bir yöntem. Ama ne yaptığınız konusunda hiçbir fikriniz yoksa gereksiz hatalar yapmamak adına önceden proje çizdirmek daha akıllıca olabilir.)
- TSE aracın projeye uygun yapılıp yapılmadığını kontrol ediyor.
- TSE’nin onayıyla uygunluk belgesi alındıktan sonra muayene yapılıyor.
- En nihayetinde ruhsat işlemleri için evraklarla birlikte başvuruluyor ve ruhsat alınıyor.
TSE’nin projeyi onaylarken en çok dikkat ettiği şeylerin aracın projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığı, araçta mevzuata aykırı olarak yapılmış herhangi bir değişiklik olup olmadığı ve aracın yüklü ağırlığının ruhsattaki maksimum ağırlık sınırını geçip geçmediği hususlarıymış.
Karavan Ruhsatı Alım Sürecindeki Maliyetler
karavan ruhsatı
Biraz da bir aracı karavana çevirmek istediğimizde ortalama ne kadar ruhsat masrafı yapmamız gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Aslında az sonra vereceğim maliyetlerin hiçbiri kesin değerler değil. Buna rağmen maliyetlerden özellikle bahsetmek istiyorum çünkü ben araştırma yaparken bununla ilgili fikir sahibi olabileceğim hiçbir yaklaşık değer bulamamıştım. Burada göreceğiniz maliyet hesaplaması çok az da olsa fikir sahibi olmanızı sağlayabilir.
- Proje Çizimi: Benim telefonla fiyat aldığım firmalar arasında en düşük fiyatı veren
- USTA MÜHENDİSLİK
- TSE Onayı: TSE’nin kendi sitesindeki ücretelendirme tablosuna göre münferit araç uygunluk belgesi için belirlenen ücret toplamda
- olarak belirtilmiş. Aynı tabloda inceleme amacıyla görevlendirilen uzmanların, ulaşım, konaklama ve harcırah giderlerinin de ayrıca ücretlendirileceği belirtilmiş ancak uygulamada bunu nasıl belirlediklerini bilemiyorum.
- Muayene:
- Ruhsat belge bedeli: